composer | CodeWK https://codewk.com Sınırsız bilgi ve çok eğlenceli ! Fri, 05 Jul 2019 14:23:45 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.7 https://codewk.com/wp-content/uploads/2019/02/cropped-favicon-32x32.jpg composer | CodeWK https://codewk.com 32 32 Composer Kurulumu ve Kullanımı ? https://codewk.com/composer-kurulumu-ve-kullanimi/ https://codewk.com/composer-kurulumu-ve-kullanimi/#respond Mon, 11 Feb 2019 12:10:47 +0000 https://codewk.com/?p=1204 Composer PHP için bağımlılık yönetim aracıdır. Projenizin ihtiyaç duyduğu kütüphaneleri tanımlamanızı ve sizin için kurmasını ve güncellemesini sağlar. Merak etmeyin otomatik güncellemiyor 🙂

Composer Ne İşe Yarar ?

PHP ile yazılım geliştiriyorsanız, bazı kütüphaneleri/dosyaları yeniden indirmek, yazmak, güncel sürüm kullanmaya çalışmak için zaman harcamanın büyük bir kayıp olduğunu fark etmişsinizdir. Zend, Symfony ve Laravel gibi kütüphaneleri kullanarak proje yapıyorsanız Composer’a daha fazla ihtiyacınız var demektir.

Composer kurulumu hakkında daha detaylı bilgi için https://getcomposer.org/doc/ bu adrese bir göz atabilirsiniz.

Kimler İçin ?

Aslında PHP ile kod yazan herkesin kullanması gerektiğini düşünüyorum. İllaha ki belirli kütüphaneler veya frameworkler vb. kullanıyorsunuzdur; ve en son version kullanmak (benim gözümde) her zaman daha sağlıklıdır. Benim belli başlı kütüphanelere sürekli bir işim düşüyor ve her seferinde git yeniden bul,araştır ve geri getirme işlemlerini yapmak zaman ve odak kaybı bir iş.

Sürekli eski projelerinizi karıştırıp fonksiyon,kod ve dizi aramanıza gerek yok. Neredeyse her işinizi halledebileceğiniz çok geniş kütüphaneler mevcut. Örneğin Laravel Framework için Carbon sınıfını anlatmıştık
(https://codewk.com/laravel-carbon-kurulumu/).Carbon sınıfı gerçekten tarih/zaman işlemleri için muazzam bir kütüphane.

Composer Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Windows (için Composer kurulumu)

Windows’a Composer kurulumu yapmak için öncelikle bilgisayarınızda PHP kurulu olmalıdır(XAMPP veya WAMP). https://getcomposer.org/Composer-Setup.exe bu adresten composer’ın indirme işlemini yapıp kurulum yapıyoruz.

Kurulum yaparken php.exe seçmenizi isteyecek. Bu kısımda çok dikkatli olunuz. Doğru php.exe dosyasını seçtiğinizden emin olunuz.

Ve kurulum işlemini başarıyla tamamladınız 🙂 Artık çalışmak istediğiniz dizini CMD yardımı ile açıp artık kütüphaneleri projenize dahil edebilirsiniz.

Linux (için Composer kurulumu)

Terminali açıyoruz ve aşağıdaki komutları sırasıyla veriyoruz.

sudo apt-get update 
sudo apt-get install curl
sudo curl -s https://getcomposer.org/installer | php
sudo mv composer.phar /usr/local/bin/composer

Composer kurulumu’nu test etmek için composer komutunu kullanın. Composer doğru şekilde yüklendiyse, sunucu uzun bir yardım bilgileri ve komutları listesiyle yanıt verecektir.

Komutları ve ayrıntılarını ilerleyen yazılarım da daha detaylı olarak örneklerle anlatacağım lütfen takipte kalın 😉

Yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ederim bu içeriği paylaşarak size bir yardımım dokunduysa ne mutlu bana… Herhangi bir sorun yaşamanız durumunda yorumlarınızı bekliyor olacağım. İyi Günler 🙂

]]>
https://codewk.com/composer-kurulumu-ve-kullanimi/feed/ 0