laravel yardımcı | CodeWK https://codewk.com Sınırsız bilgi ve çok eğlenceli ! Thu, 11 Jul 2019 23:31:53 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.7 https://codewk.com/wp-content/uploads/2019/02/cropped-favicon-32x32.jpg laravel yardımcı | CodeWK https://codewk.com 32 32 Laravel IDE Helper Kurulumu Nasıl Yapılır ? https://codewk.com/laravel-ide-helper-kurulumu-nasil-yapilir/ https://codewk.com/laravel-ide-helper-kurulumu-nasil-yapilir/#respond Thu, 11 Jul 2019 23:31:52 +0000 https://codewk.com/?p=2340 Hoş geldin şimdi sana Laravel Framework IDE Helper kurulumu nasıl yapılır ? Ne işe yarar ? Nasıl kullanılır ? bunları anlatacağım öncelikle IDE Helper nedir biraz bundan bahsedelim;

Laravel IDE Helper Nedir ?

IDE Helperlar; bazı PHP Frameworklar’da bizlerin kod yazarken yardımcısıdır. Hangi dosya nerede ? Acaba CSS dosyasının adını ne koydum ? Laravel blade’ın adı neydi ? Controller’a verdiğim isim neydi ? IDE Helper sizi bu dertlerden kurtaracaktır. 🙂 Yani en azından Laravel için …

Laravel IDE Helper Kurulumu Nasıl Yapılır ?

Bu makalemde yazdığım herşeyi Laravel Framework 5.8 için anlatım ve 5.8’de test ettim. Diğer sürümlerde yaşayacağınız sorunlarda yorumlarınızı bekliyorum…

Laravel IDE Helper kurulumu için laravel-ide-helper sınıfını kullanacağınız. Öncelikle Composer kullanarak sınıfımızı Laravel projemize kurmamız gerek ! Aşağıdaki kod ile Laravel projenize bu sınıfı kurabilirsiniz …

composer require --dev barryvdh/laravel-ide-helper

Composer ile projemize helperımızı ekledikten sonra config/app.php içerisindeki providers dizisinin sonuna aşağıdaki kodu ekliyoruz.

 Barryvdh\LaravelIdeHelper\IdeHelperServiceProvider::class, 

Üstteki kodu’da ekledikten sonra projemizin dizininde aşağıdaki kodu çalıştırıyoruz. Helpers satırlarımızın oluşması için.

 php artisan ide-helper:generate 

Eveeet ve artık son bir işlem kaldı. PHP Storm için Laravel Plugin eklentisi mevcut bu eklentiyi PHP Storm’un storesinden bulup kurabilirsiniz bu eklentiyi bulup kurduktan sonra bu eklenti sayesinde ide helperimizin oluşturduğu yardımcı satırları ide’nin algılamasını sağlayacaktır. Laravel Plugin eklentisini kurduktan sonra PHP Storm içerisinde Settings/Languages & Frameworks/PHP/Laravel bölümüne girip Enable plugin for this project kutusunu işaretleyip çıkıyoruz…

PHP Storm için Laravel Plugin eklentisi ayarı
PHP Storm için Laravel Plugin eklentisi ayarı

Laravel IDE Helper Ne İşe Yarıyor ?

Biz şimdi bunu kurduk ama bu sınıf ne işe yarıyor diye sorular duyar gibiyim 🙂

Bu sınıf bizim oluşturduğumuz rotaları, controllerı, middlewareları ve bladeleri hatırlayacak ve biz kod yazarken bize yardımcı olacak hemen bir örnek görsel ile daha detaylı bir şekilde anlatıyorum.

testController.php adında bir controllerımız var farz ediyorum ve bu controllerın içerisinde testFunc() adında bir fonksiyonum var: hemen şimdi bu fonksiyonu çalıştıracak bir rota tanımlamaya çalışıyorum ve aşağıdaki görseldeki gibi bana controllerımı ve içerisindeki fonksiyonu hemen önerdi 🙂

testController görseli Laravel IDE Helper için
testController görseli Laravel IDE Helper için

Şimdi ise testFunc() fonksiyonu içerisinde test.blade.php adlı blademı çağırmaya çalışacağım bakalım bize ne önerecek hemen görüyoruz. 🙂

test.blade görseli Laravel IDE Helper için
test.blade görseli Laravel IDE Helper için

Sadece bunlarla sınırlı değil tabikide 🙂 Laravel’in bütün sınıfları,alt sınıfları,genel fonksiyonları,yapıcı fonksiyonları,yıkıcı fonksiyonları ve middleware’larını ve bunların içerisindeki özel fonksiyonları ve getter & setter’ların hepsini tanıyor ve nasıl kullanıldığını anlatıyor. Bir sonraki yazımda size Modal’larda ve veritabanı işlemlerde dbal’ın nasıl kullanılacağını anlatacağım…

Bu sınıf çok etkili ve kullanışlı bir sınıf eğer bu yazım size bir katkıda bulunduysa ne mutlu bana 🙂 Yazımı okuduğunuz için çok teşekkürler…

]]>
https://codewk.com/laravel-ide-helper-kurulumu-nasil-yapilir/feed/ 0