Teknoloji

Yonga Seti (Chipset) Nedir Kuzey Köprüsü Nedir ?

Nedir bu yonga seti (chipset) her zaman duyuyoruz, neden ihtiyaç duyuluyor sorularınızın hepsine bir açıklık getirelim

Bugün sizlerle birlikte yonga setinin ne olduğuna bakacağız. Anakartlarda sürekli bahsedilir ve her sene sürekli yenilenir. Yeni teknolojiler çıkar yeni özellikler eklenir peki bu özelliklerin eklendiği bu yonga seti nedir anakartlarda neden bulunmalıdır bize neler sağlamaktadır bunların cevabını sizlere vermeye çalışacağız.

Aranızda az çok bilenler vardır bilmeyenler vardır eski kuzey, güney köprüsü zamanında kalanlarınız vardır. Bunların hepsine bir cevap getireceğiz.

Ortalama özelliklere sahip bir anakartı ele aldığımız zaman ilk önce sizlere yonga setinin nerede konumlandırıldığını göterelim.

Yonga Seti (Chipset)

Yukarıda ki fotoğrafta kırmızı çizgili alanların içerisinde bulunan soğutucuların altında yonga setlerimiz yer alıyor.

Neden yonga seti deniliyor ortada bir set olması gerekmez mi dediğinizi duyar gibiyim. Bunun sebebi eskiden kalma bir terim olmasıdır. Yukarıda ki anakartımızda bunun örneğini gösterebiliriz. Anakartın üstündeki bileşenlerin birbirleri ile iletişim kurabilmesini sağlayan elemanlar Kuzey ve Güney köprüsü diye ikiye ayrılır. AMD, İntel gibi markalar bu iki köprünün görevini tek çip’te birleştirebileceklerini fark ettiler ve güney köprüsünün görevlerini de kuzey köprüsüne verdiler. Bu sayede daha basit ve temiz bir çip elde edildi. Bununla da kalmıyor ve maliyetleri de düşürüyor.

Yeni nesil anakartlarda sadece güney köprüsünü görmek artık mümkün değil. Kuzey köprüsü, Güney köprüsünün görevlerini ne kadar da üstlensede ileride Kuzey köprüsünü de göremeyebiliriz. Bunu sebebi işlemcinin yavaş yavaş Kuzey köprüsünün yaptığı işleri üzerine almasıdır.

Nedir bu kuzey köprüsü ?

Kuzey köprüsü anakartın arkasında bulunan tüm portları önyüzündeki portları bunlara ses giriş çıkışları da dahil olmak üzere tüm portlardan gelen verilerin işlemci ile iletişim kurmasını sağlayan arkadaştır.

İşlemciler eskiden bellekleri denetlemiyordu. Bunu Kuzey köprüsü yapıyordu ancak bu durum performans ve stabilize olaması açısından kritik önem arz ediyor. Ama günümüzde teknoloji geliştikçe işlemci bu görevi de kendi üzerine aldı. Bu durumun performans açısından artıları çok fazla. Bu sebepten dolayıdır ki performans ve hız açısından kritik önem arz eden görevler kuzey köprüsünden alınıp işlemciye devredildi. Böylece Kuzey köprüsü üzerindeki trafikte azalmış oldu. Kuzey köprüsü ne kadar çok görevi yerine getirirse bir o kadar da ısınıyordu.

Size anlatmam gereken çok fazla şey var ama daha fazla konuşup sizi sıkmak istemiyorum. Şimdilik size anlatacaklarım bu kadar merak ettiğiniz veya sormak istediklerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.

Samsung Galaxy M20 İncelemesi

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün